Saftiga saffransbullar med agavesirap

Tillagningstid (minuter):

Ingredienser

Saffransdeg
  • 15 dl Vetemjöl
  • 250 g Kesella
  • 50 g Färsk jäst för söta degar
  • 5 dl Mjölk
  • 150 g Smör
  • 1 st Ägg
  • 1 g Saffran
  • 2 dl Agavesirap Sunny Bio
  • 0,5 tsk Salt
Övrigt
  • 1 st Ägg till pensling
  • 1 dl Russin

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölk. Rör om och värm till ca 37 °C (fingervarmt). Häll en del av degspadet (mjölken och smöret) över jästen och rör tills den är upplöst.
  2. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, agavesirap och salt. (Om man vill kan man stöta saffranet med en sockerbit i en mortel. Det gör att saffranet blir finfördelat och man får ut lite mer smak.)
  3. Arbeta sedan in mjölet gradvis tills att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa ca 30 min.
  4. Stjälp upp degen på lätt mjölad bänk. Knåda den slät och blank. Dela degen i mindre bitar och rulla ut den för att forma lussebullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under kökshandduk i ca 20 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
  6. Låt svalna under köksduk.
  7. Lussebullarna är godast färska men kan förvaras i plastpåse eller frysas in.
    Detta recept tillhör:
  • Bakelser